Heb ik een verwijsbrief nodig voor het Hoofdpijnloket?
Nee, u heeft geen verwijsbrief nodig van uw huisarts. Tijdens het eerste gratis consult wordt gekeken of uw klacht in aanmerking komt voor behandeling. Het is mogelijk dat u niet in behandeling wordt genomen maar eventueel wordt (terug) verwezen naar uw huisarts.
Behandelt u ook aan huis?
Indien nodig kom ik ook aan huis voor behandeling. U dient dan wel een geldige verwijsbrief van uw huisarts te hebben voor fysiotherapie aan huis/instelling.
Hoe kan ik een afspraak maken?
U kunt een afspraak maken
- via het contactformulier op deze website;
- door mij te bellen op 06-44536314;
Heeft u contracten met zorgverzekeraars?
Nee, ik heb geen contracten met zorgverzekeraars. Voor motiverende redenen en consequenties zie de pagina over zorgverzekeraars.
Wat is dry needling?
Dry needling is een nieuwe techniek binnen de reguliere fysiotherapie waarbij door middel van een speciale techniek triggerpoints worden aangeprikt met een droge naald ( dry needle ). Dry needling is een zogenaamde intramusculaire-in een spier- behandeling. Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij pijnklachten die al langer bestaan. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, RSI ( CANS), nekklachten, tennis-, golfelleboog, shinsplints (MTSS), hielspoor en gewrichtsklachten. Bij dry needling maakt de fysiotherapeut gebruik van dunne acupunctuurnaalden, waarmee triggerpoints snel en effectief kunnen worden behandeld.
Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints kunnen ontstaan door een trauma, overbelasting, langdurige afwezigheid van beweging, stress, depressie of standafwijkingen van het lichaam. Triggerpoints kunnen zich op verschillende manieren manifesteren: zoals (uitstralende) pijn, stijfheid of krachtsvermindering van spieren, bewegingsbeperkingen van gewrichten maar ook hoofdpijn, duizeligheid of tintelingen in je ledematen.
Triggerpoints veroorzaken een doorbloedingsstoornis in de spier met als gevolg een zuurstoftekort. Hierdoor komen cytokines vrij. Dit zijn stoffen die met ontstekingen te maken hebben. Die cytokines prikkelen de pijnreceptoren waardoor een specifieke uitstralende pijn kan ontstaat (referred pain pattern).
Hoe werkt de behandeling met dry needling?
Tijdens de behandeling wordt gebruikt gemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Deze worden gebuikt om een zogenaamde ‘release’ van de spier te verkrijgen. Het triggerpoint in de spier wordt behandeld met deze dunne naald. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier. Dit wordt een Local Twitch Respons genoemd en is goed waarneembaar. Hierna herstelt de spier zich meestal direct. De doorbloeding in de spier wordt weer genormaliseerd en herstel kan optreden. De mobiliteit in de aanliggende gewrichten kan verbeteren en de (uitstralende) pijn zal verminderen.
Wat is het effect van een behandeling met dry needling?
De (uitstralende) pijn en eventuele bewegingsbeperking als gevolg van het triggerpoint zal verdwijnen. Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal behoorlijk vermoeid en zwaar aan. Flinke ‘spierpijn’ is een veelvoorkomend verschijnsel. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen 1 à 2 dagen. Soms treedt wat algehele vermoeidheid op na een behandeling. Regelmatig ervaren patiënten een diepe slaap in de nacht na een behandeling.
Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen voor.
Wanneer wordt dry needling toegepast?
Vooral voor (pijn)klachten als gevolg van triggerpoints is dry needling geschikt. Triggerpoints kunnen de hoofdoorzaak zijn van je klachten zijn en de fysiotherapeut gaat op zoek naar deze punten en probeert de herkenbare pijn op te wekken. Naast pijn kan een triggerpoint ook zorgen voor bewegingsbeperkingen, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier.
Kun je altijd dry needling ondergaan?
Nee, niet altijd. In de volgende gevallen is het niet mogelijk. Bij
– stollingsziekte;
– medicijngebruik die de bloedstolling remt;
– een doorgemaakte ernstige ziekte;
– het gebruik, of het hebben gebruikt, van langdurige medicatie bv prednison;
– een pacemaker of andere elektrische implantaten;
– een hartgebrek;
– een verhoogd infectierisico;
– flauwvallen bij injecties, angst voor naalden;
– allergisch zijn voor kobalt of nikkel;
– zwangerschap;
– acute blessures.
Is dry needling vergelijkbaar met acupunctuur?
Nee, er zijn duidelijke verschillen:
1) In de acupunctuur wordt gekeken vanuit een energetisch concept. Bij dry needling wordt gekeken vanuit een fysiologisch-biochemisch concept, dus een mechanisch concept.
2) Acupunctuur maakt gebruik van meerdere naalden tegelijkertijd. Dry needling van 1 naald.
3) Bij acupunctuur komt de naald niet verder dan de huid of onderhuid. Bij dry needling komt de naald tot in de spier