Hoofdpijn

Algemene informatie over hoofdpijn

In het algemeen verstaat men onder hoofdpijn: pijn in en rondom het hoofd, inclusief pijn achter de ogen en pijn in het gebied tussen de nek en het achterhoofd. In 95% van de gevallen gaat iemand met hoofdpijn niet naar de huisarts. Dit kan te maken hebben met het feit dat hoofdpijn veelal ‘geen ernstige’ aandoening is en de klachten na een paar uur tot dagen vanzelf verdwijnt. Toch is hoofdpijn de meest voorkomende klacht waarvoor een patiënt een huisarts bezoekt.

Er zijn hoofdpijnen die meer aandacht verdienen zoals migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en post traumatische hoofdpijnen (hoofdpijnen die ontstaan na het meemaken van een bepaalde situatie).

Wat cijfers:

Volgens de WHO (World Health Organization ) veroorzaakt migraine een invaliditeit van 43,3% ( Bron: The Lancet, 2012). Daarmee staat migraine als nummer 7 op de lijst van aandoeningen die invalideren of wel een fysieke of geestelijke handicap veroorzaken.

Spanningshoofdpijn is de 68e invalideerder vgl. de WHO ( Bron: The Lancet, 2012 ). De cijfers geven aan dat er 2,5 miljoen migraine patiënten zijn in Nederland. Ongeveer 10% slikt medicijnen tegen de hoofdpijn. Door hoofdpijn is het arbeidsverzuim in Nederland 4 miljoen dagen per jaar. De kosten hiervoor bedragen1,7 miljard euro. Dagelijks liggen 70.000 mensen in bed met migraine.